*** Jagodowe muffinki ***
Witajcie :)
Dziś chciałam się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na jogurtowe muffinki. Są one niebiańsko wilgotne, a podstawowy przepis można również wykorzystać np.: jako bazę pod muffinki z czekoladą (zamiast jagód, dodaję drobno pokrojoną czekoladę do ciast).
Jogurtowe muffinki z jagodami
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 130g jasnego brązowego cukru (ewentualnie może być zwykły)
- 1,5 łyżeczka cukru waniliowego
- 250g jogurtu naturalnego
- aromat waniliowy
- 300g umytych i odsączonych jagód
W pierwszej misce mieszam obie mąki, sodę i sól.
W drugiej należy połączyć ze sobą olej, jajka, jogurt, oba cukry i kilka kropel aromatu. Wsypać mieszankę z mąką i jagody. Następnie krótko i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Moje rady:
- mąkę zawsze należy przesiać przez sito, dzięki temu mąka i ciasto nabiorą powietrza, dzięki czemu ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze
- wszystkie składniki połączyłam przy użyciu trzepaczki a pod koniec łyżki sylikonowej - tak więc można przygotować ciasto bez użycia miksera
- muffinki idealnie smakują, gdy na jeszcze ciepłe polejecie je czekoladą (najszybciej i najprościej będzie rozpuścić ciemną czekoladę do ciast w garnku)
Życzę udanych wypieków :)
Munia
ale urosly - napewno skorzystamy :) tym b, ze borowek u babci w ogrodzie sporo :)
OdpowiedzUsuńmmmm pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka. Muffinki wyglądają fantastycznie! Podrzuć trochę do Polski!!!
OdpowiedzUsuńPojawiaj się częściej w naszym blogowym świecie. Buziaki, Ania
Po pierwsze super ,że jesteś :-)....po drugie na 100% przepis wypróbuję....
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, na pewno wypróbuje przepis i Twoje rady.
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie
OdpowiedzUsuń