Kuchenne Rewolucje - New York blueberry cheesecake :)
Sernik jest wyśmienity a więc dlatego podzielę z Wami przepisem jak ciastem nie mogę...chyba, że ktoś ma ochotę i jest w pobliżu krainy Trolli to serdecznie zapraszam...tylko trzeba się pospieszyć, bo już pół sernika zniknęło - dobrze, że dzisiaj mam step, inaczej mogłoby to się źle dla mnie skończyć :-P
Aaa i jeszcze specjalne podziękowania dla Aniado(klik), która użyczyła mi sprzętu High Technology :-P do wykonywania zdjęć przy pochmurnej pogodzie...hihihi
Sernik znika z talerzy błyskawicznie........
Aaa i jeszcze specjalne podziękowania dla Aniado(klik), która użyczyła mi sprzętu High Technology :-P do wykonywania zdjęć przy pochmurnej pogodzie...hihihi
New York blueberry cheesecake
(przepis pochodzi z norweskiej książki kucharskiej "A piece of cake" Leila Lindholm)
Spód:
300 g ciastek Digestive klik
150 g masła (musi mieć temperaturę pokojową)
Masa:
600 g serka śmietankowego typu Philadelphia klik
2,5 dl serka homogenizowanego
1 dl cukru
1 dl mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1 dl śmietany kremówki
200 g dobrej białej czekolady
1,5 dl świeżych lub mrożonych jagód
Polewa:
Jogurt jagodowy
*1dl = 100 ml
1. Nagrzać piekarnik do 175C.
2. Skruszyć ciastka na miał i zagnieść z masłem.
3. Wyłożyć okrągłą formę (śr.23 cm) papierem do pieczenia a następnie rozłożyć w niej równomiernie masę z ciastek i masła.
4. Piec około 10 minut (my piekliśmy około 15 min.)
5. Serek Philadelphia połączyć z serkiem homogenizowanym w jednolitą konsystencję.
6. Wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą oraz cukier waniliowy i dodać masę serową.
7. Rozbić jajka i wymiksować ze śmietaną.
8. Połamać czekoladę na malutkie kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej (kawałki czekolady włożyć do naczynia, które będzie stało w innym wypełnionym gorącą wodą).
9. Wszystko połączyć ze sobą i wymieszać w jednolitą całość.
10. Przygotować jagody - wcześniej rozmrożone odcedzić od wody.
11. Masę sernikową wlać do formy do pieczenia, na wierzch ułożyć jagody.
12. Piec 40 minut, można przykryć na początku folią aluminiową, żeby nie przypiekły się jagody. W trakcie pieczenia należy ją ściągnąć.
13. Po 40 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 30 minut, żeby się ścięło.
14. Schłodzony sernik przed podaniem polewamy jogurtem jagodowym.
S M A C Z N E G O ! ! !
Sernik znika z talerzy błyskawicznie........
Życzę smakowitej środy :) i do zobaczyska.....
Buziole :*
Munia
Robię bardzo podobny sernik ,więc juz mi slinka cieknie na samo wspomnienie :)
OdpowiedzUsuńmmm , pyszności , spróbuje napewno przepisu. A gotującego męża zazdraszczam :) , bo mój jedynie łaskawie ziemniaki czasm obierze :)
OdpowiedzUsuńAle zdolny ten Twój chłop! Mój tez cos tam piecze, jak ma ochotę, ale nie takie cuda:-) Sernik wygląda bosko! Pogratulować, pogratulować:-)
OdpowiedzUsuńGratuluję zdolnego męża, to istny skarb, chyba wypróbuję przepis w sobotę:)
OdpowiedzUsuńZdolny mąż to skarb.Na pewno zrobię ciasto!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńA już miałam pytać jak Twoja dieta ;) :P
OdpowiedzUsuńNooo jak sernik w NO to tylko z Philadephi... aczkolwiek nie robiłam nigdy - zawsze odmrażam polskie kosteczki ;)
Nigdy nie jadłam takiej wersji :) wygląda bardzo smacznie! :)
:*
Hmmm - niebezpiecznie czytać takie posty i przyglądać się zdjęciom takich słodkości, kiedy nie ma się żadnego ciasta w pobliżu:) Apetyt pozostaje niezaspokojony:) Ciacho wygląda super. Gratulacje dla Zdolnego Męża:)
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się baaardzo apetycznie! A jakie zdjęcia! Rozumiem, że weekend'owe zakupy bardzo się udały ;)
OdpowiedzUsuńPzdr Aniado
Ps. Cieszę się, że urządzenie High Tech przypadło Ci do gustu :)
Wyglada wysmienicie i wierze ze tez tak smakuje, na pewno kiedys skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńTeraz ide zerknac na poprzednie wpisy:)
pozdrawiam
Przejrzałam całego Twojego bloga i jestem pod wrażeniem Twoich prac i urządzenia domu...jest cudny, chciałabym żeby w przyszłości mój też tak wyglądał,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam gorąco, od dzisiaj stała bywalczyni - Marta;]
Bardzo dziękujemy za tak miłe komentarze i ciepłe przyjęcie debiutu mojego Męża:D
OdpowiedzUsuńDroga Marto - będzie mi ogromnie miło gościć Cię w moim wirtualnym świecie i cieszę się, że tak się Tobie u mnie spodobało :)
Pozdrawiam Was Moje Kochane Kobitki bardzo gorąco
Munia
Gratuluję szefa kuchni.
OdpowiedzUsuńMmmm ale apetyczne ciacho no i przez własnego mężunia zrobione...
OdpowiedzUsuńJeśli mogę pomóc odnośnie serduszek,na lewej stronie w miejscu gdzie sie schodzą pólkola natnij tkaninę ale tak by nie przeciąć szwu,powinno pomóc.Jeśli nie będziesz czegoś wiedzieć to pisz,chętnie ci pomogę.
Renia
Mniaaam! zabawne, a ja wczoraj googlowałam przepis na new york cheesecake :) a tu prosze! taka smakowitosć. z jagodami wyszedł b. smacznie :)
OdpowiedzUsuńo rany,ale się obśliniłam.Gratuluję Męża.Mój to tez kuchenny artysta-nie przeszkadzam mu w tym:]
OdpowiedzUsuńTak tak Anitko zgadzam się z Tobą, że kuchennym artystom zdecydowanie nie można przeszkadzać, bo jeszcze się coś popsuje i trzeba będzie przejąć kuchenne obowiązki :P
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSpisuję przepis i jak tylko będę miała chwilę to na pewno zrobię :)
Serniczek fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo Ci dziękuję za wizytę, za udział w candy (trzymam kciuki) I za wszystkie wizyty i komentarze przez cały ten rok :)
buziole Agata
Aaale cudnie wygląda! Nieźle mieć w domu gotującego mężczyznę. Uff, dobrze, że też mam w domu sernik. :D
OdpowiedzUsuń