Chocolate paradise...

W i t a j c i e  K o c h a n i ! ! !

Ameryki nie odkryłam, ale muszę to napisać: czekolada to najlepszy polepszać humoru na świecie !
Co tam kalorie, cukier i tłuszcz w niej zawarte... Liczy się jej boski smak!

 Jak na czekoladożercę przystało nie wzgardzę również "Murzynkiem" lub "Brownies". Jednak o ile łatwiej jest kupić smaczną czekoladę, to ze znalezieniem przepisu na dobre ciasto czekoladowe bywa różnie.

Ja mam już sprawdzony i bardzo łatwy w zrobieniu przepis na ciasto czekoladowe z polewą.

Jest to przepis na typowy murzynek z grubą warstwą polewy czekoladowej.

Uwaga!!! - po upieczeniu i wystudzeniu - ciasto szybko znika :)


M u r z y n e k

Składniki:
  • 200 gr masła/margaryny
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao (ja używam ciemnego typowo do pieczenia)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka o wym. 30 cm x 23 cm

Masło/margarynę, cukier, kakao rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej roztapiać składniki po kolei - najpierw całkowicie tłuszcz, potem wsypać cukier - mieszać cały czas, a następnie dodać resztę składników i wodę. Powstałą masę ostudzić.

W osobnej misce przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. 

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Następnie dodać ostudzoną masę i również dokładnie wymieszać. Powoli dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Również wymieszać przy pomocy łyżki (sylikonową, plastikową lub drewnianą).

Całość przelać do blaszki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypaną np. mąką lub kaszką manną.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.

P o l e w a 
  • 125 gr masła/margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 3-4 łyżeczki mleka
W garnuszku roztopić masło, następnie dodać cukier puder - całość dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z płyty/palnika i dodać kakao i mleko cały czas mieszając.

U W A G A ! ! !
Gdyby polewa się zważyła - tzn. tłuszcz by się odciął od reszty, a w garnuszku powstałyby grudki jest sposób na jej odratowanie - sprawdzony :)
Należy garnuszek z powrotem podgrzać wraz z zawartością i dodawać po łyżce gorącej wody (najlepiej jest zagotować wodę w czajniku). Mieszać całość do ponownego połączenia się składników. Gdyby całość była za rzadka dodać kakao.

Na wystudzone ciasto polać polewę.

Smacznego !

Ściskam Was ciepło
Munia

4 komentarze:

  1. Murzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jakieś 20 lat temu:)))) całą rodzinką kochamy murzynka , który znika błyskawicznie:)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również lubimy "Murzynka", chociaż mój Mąż jest zwolennikiem ciast z owocami :)

      Pozdrawiam serdecznie
      Munia

      Usuń
  2. Piec nie lubię, ale chyba skuszę się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować, Ciasto wychodzi idealnie bez zakalca i znika naprawdę błyskawicznie. Idealne dla czekoladożerców :D

      Buziaki
      Munia

      Usuń

Dziękuję za Twój wpis!!!

Anonimie proszę podpisz się :)

Copyright © 2016 Creative by Munia , Blogger