Chocolate paradise...
W i t a j c i e K o c h a n i ! ! !
Ameryki nie odkryłam, ale muszę to napisać: czekolada to najlepszy polepszać humoru na świecie !
Co tam kalorie, cukier i tłuszcz w niej zawarte... Liczy się jej boski smak!
Jak na czekoladożercę przystało nie wzgardzę również "Murzynkiem" lub "Brownies". Jednak o ile łatwiej jest kupić smaczną czekoladę, to ze znalezieniem przepisu na dobre ciasto czekoladowe bywa różnie.
Ja mam już sprawdzony i bardzo łatwy w zrobieniu przepis na ciasto czekoladowe z polewą.
Jest to przepis na typowy murzynek z grubą warstwą polewy czekoladowej.
Uwaga!!! - po upieczeniu i wystudzeniu - ciasto szybko znika :)
M u r z y n e k
Składniki:
- 200 gr masła/margaryny
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 7 łyżek kakao (ja używam ciemnego typowo do pieczenia)
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- blaszka o wym. 30 cm x 23 cm
Masło/margarynę, cukier, kakao rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej roztapiać składniki po kolei - najpierw całkowicie tłuszcz, potem wsypać cukier - mieszać cały czas, a następnie dodać resztę składników i wodę. Powstałą masę ostudzić.
W osobnej misce przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Następnie dodać ostudzoną masę i również dokładnie wymieszać. Powoli dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Również wymieszać przy pomocy łyżki (sylikonową, plastikową lub drewnianą).
Całość przelać do blaszki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypaną np. mąką lub kaszką manną.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
P o l e w a
- 125 gr masła/margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżeczki mleka
W garnuszku roztopić masło, następnie dodać cukier puder - całość dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z płyty/palnika i dodać kakao i mleko cały czas mieszając.
U W A G A ! ! !
Gdyby polewa się zważyła - tzn. tłuszcz by się odciął od reszty, a w garnuszku powstałyby grudki jest sposób na jej odratowanie - sprawdzony :)
Należy garnuszek z powrotem podgrzać wraz z zawartością i dodawać po łyżce gorącej wody (najlepiej jest zagotować wodę w czajniku). Mieszać całość do ponownego połączenia się składników. Gdyby całość była za rzadka dodać kakao.
Na wystudzone ciasto polać polewę.
Smacznego !
Ściskam Was ciepło
Munia
Murzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jakieś 20 lat temu:)))) całą rodzinką kochamy murzynka , który znika błyskawicznie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
My również lubimy "Murzynka", chociaż mój Mąż jest zwolennikiem ciast z owocami :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Munia
Piec nie lubię, ale chyba skuszę się.
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować, Ciasto wychodzi idealnie bez zakalca i znika naprawdę błyskawicznie. Idealne dla czekoladożerców :D
UsuńBuziaki
Munia